Stárnutí
Zdravé stárnutí
Podstatou zdravého stárnutí je zdravý a aktivní styl života. Jeho základem je především správná výživa, dostatečný pitný režim, přiměřená pohybová aktivita, posilování mentální kondice, zájem o dění kolem nás a pozitivní přístup k životu.
Kvalitní a vyvážená strava je základem zdravého stárnutí
Potřeba energie se sice s přibývajícím věkem mírně snižuje, ale potřeba kvalitních bílkovin, některých důležitých vitaminů a minerálních látek naopak ve starším věku narůstá. Vlivem stárnutí totiž dochází k jejich horšímu vstřebávání a menšímu využití v našem organizmu. Strava by proto měla být pestrá a obsahovat dostatečné množství všech potřebných živin, vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
S věkem se může také snižovat chuť k jídlu, můžeme mít problémy s chrupem nebo zubní náhradou, pocit sucha v ústech či problémy s polykáním. To vše může vést k tomu, že jíme málo nebo se vyhýbáme některým potravinám. Náš stav výživy se tak může zhoršovat. Nedostatečná výživa se označuje jako malnutrice a může být způsobena jak nedostatečným příjmem stravy, tak tím, že nám chybí jen určité složky výživy.
Ve vyšším věku nám mohou chybět hlavně určité složky výživy, jako jsou bílkoviny, některé vitaminy a minerální látky a vláknina.
Bílkoviny
Dostatečné množství kvalitních bílkovin v naší stravě, spolu s pravidelným pohybem, podporuje tvorbu a regeneraci svalové hmoty, která s přibývajícím věkem postupně ubývá. Udržujeme tak naše svaly v dobré kondici a zůstáváme déle aktivní a soběstační.
Vápník a vitamin D
Jsou klíčové pro dobrý stav kostí a zubů a přispívají k udržení normální činnosti svalů. Jejich dostatečný příjem je důležitý v prevenci osteoporózy neboli řídnutí kostí.
Vitamin C
Podporuje správnou funkci imunitního systému, který nás chrání před infekcemi.
Přispívá také k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavky. Kloubní chrupavka pokrývá povrchy pohybujících se kostí uvnitř kloubů a chrání je před zátěží a nárazy. Pouze zdravá chrupavka nám umožňuje bezbolestný pohyb.
Vitamíny B2, B6 a B12
Přispívají k normální činnosti nervové soustavy a pomáhají snižovat únavu a vyčerpání.
Vláknina
Je důležitá pro zdravé trávení, snižuje cholesterol a působí preventivně proti zácpě a hemeroidům.
Náš jídelníček by měl obsahovat dostatek živočišných bílkovin, jako jsou maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, ale také zeleniny a ovoce, které jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Vláknina je i v celozrnném a tmavém pečivu. Nezapomínejme na ryby, protože obsahují polynenasycené mastné kyseliny, tedy zdravé tuky. Vyhněme se naopak takzvaným prázdným potravinám, které mají velmi nízkou výživovou hodnotu, minimální množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Navíc obsahují hodně cukru a nezdravého tuku a mají vysokou energetickou hodnotou. Jídlo nepřesolujme. Jezme spíše menší porce 5 – 6 krát denně.
Dostatečný pitný režim snižuje riziko zdravotních komplikací
S přibývajícím věkem máme také menší pocit žízně a obvykle tak pijeme méně než bychom měli. Náš organizmus ale potřebuje stejné množství tekutin jako v produktivním věku a jejich malý příjem vede k dehydrataci. Ta snižuje naši fyzickou výkonnost, zhoršuje soustředění a zvyšuje pocit únavy. Můžeme trpět bolestmi hlavy a cítit se malátně či dokonce zmateně. Nedostatečné zavodnění s sebou nese i vyšší riziko vzniku krevních sraženin, infekce močových cest či zácpy a snižuje naši chuť k jídlu.
Nejvhodnějším nápojem je čistá voda v kombinaci s neslazenými minerálkami a ovocnými nebo bylinnými čaji. Pít bychom měli i bez pocitu žízně, pravidelně v průběhu celého dne, tak abychom denně vypili přibližně 2 litry tekutin.
Nezapomínejme na pravidelný pohyb, který posiluje naše svaly a kosti a zlepšuje naši náladu.