Zdravá střeva
Dobrá kondice střev hraje zásadní roli pro náš organismus. Ve skutečnosti na
nich závisí nejen
naše fyzické, ale i psychické zdraví, a proto je nesmírně důležité pečovat o jejich správné
fungování.
Správná činnost střev znamená zároveň dobré trávení, vstřebávání, vylučování, ale
také vliv na imunitu, regulaci hladiny glukózy v krvi či dokonce prevenci depresivních stavů.
Více se o tom dočtete v sekci „Zdravá střeva“.
Proč jsou zdraví střev a jejich dobrá kondice
tak důležité?
Za prvé – střeva zodpovídají za proces trávení a jejich správná funkce snižuje
riziko nadváhy či obezity. Za druhé – ovlivňují činnost imunitního systému, a tím i ochranu těla
před infekcemi. A za třetí – zdravá střeva znamenají dobrou náladu.
Jak začít pečovat o zdraví
střev?
Především dostatečným příjmem vlákniny! Na zdraví střev má také významný vliv
pravidelná
fyzická aktivita, správná hydratace a vyhýbání se nadměrnému stresu.
Vláknina
Vláknina je ve skutečnosti směsí látek rostlinného původu, převážně sacharidů, které se v našem
tenkém střevě netráví ani nevstřebávají. Jsou však užitečné v tlustém střevě, kde podléhají
fermentaci.
Rozlišujeme dva typy vlákniny, které mají odlišné vlastnosti – rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina, jak už název napovídá, se rozpouští ve vodě a pomáhá snižovat hladinu
glukózy
a cholesterolu v krvi či prodlužovat pocit sytosti.
Naopak nerozpustná vláknina podporuje
zvětšení objemu stolice
a usnadňuje redukci tělesné hmotnosti.
Rozpustná vláknina je téměř úplně rozkládána bakteriemi v tlustém střevě, které ji využívají jako zdroj potravy. Při tomto procesu vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které podporují růst prospěšných střevních bakterií. Zařazení vlákniny, zejména její rozpustné složky, do každodenní stravy tak napomáhá výživě a množení dobrých bakterií ve střevech. Ty pak zlepšují činnost střev díky lepšímu trávení a peristaltice, což pomáhá předcházet zácpě i průjmům.
Podle doporučení Světové gastroenterologické organizace (WGO) z roku 2018:
„Zvýšení příjmu vlákniny
ve stravě je považováno za první krok při léčbě zácpy. (…) Doporučuje se postupně zvyšovat příjem
vlákniny prostřednictvím stravy a/nebo doplňků na 20–30 g denně, při současném dostatečném příjmu
tekutin.“
Blahodárný vliv vlákniny na stav střev závisí na jejím typu. Za mimořádně cenný zdroj vlákniny je považována částečně hydrolyzovaná guarová guma (PHGG), která účinně pomáhá zmírňovat nepříjemné potíže trávicího traktu.
PHGG
PHGG, tedy částečně hydrolyzovaná guarová guma,
je rostlinná, rozpustná vláknina přírodního původu
s mnohostrannými účinky.
Na rozdíl od jiných druhů rostlinné vlákniny má prokázanou schopnost omezovat nadýmání, bolesti
břicha a plynatost, pravděpodobně díky pomalejší fermentaci.
Navíc působí prebioticky, podporuje růst prospěšných střevních bakterií a nezpůsobuje lenivění
střev ani závislost.
Bylo prokázáno, že konzumace PHGG zlepšuje pravidelnost vyprazdňování – jak frekvenci, tak
konzistenci stolice. U zdravých osob přispívá ke zvýšení četnosti vyprázdnění a může být účinným
řešením při chronické zácpě, protože urychluje průchod střevního obsahu. Jeho příznivé účinky na
zmírnění zácpy byly potvrzeny řadou studií.
Zjistěte více o jednotlivých
oblastech zdraví střev
ZÁCPA
STŘEVNÍ MIKROBIOTA
VÝŽIVA
